Met de eigen apparatuur kan gecontroleerd toegang tot internet verleend worden op de door HubHop geëxploiteerde hotspots, zo stelt de Wireless Internet Provider. Dit zijn locaties waar draadloos van het internet gebruik gemaakt kan worden. De toegangspunten (door zijn maker HAP gedoopt, HubHop Access Point) maken gebruik van door HubHop ontwikkelde `backoffice en billingprogrammatuur'. Dit maakt draadloze internetdiensten mogelijk via kraskaarten, alle reguliere creditcards, abonnementen en een 0900-betaaldienst. De oplossing is uniek, zo stelt HubHop, omdat de apparatuur en het besturingssysteem specifiek voor deze markt ontwikkeld is. Bij bestaande oplossingen is dat nog niet het geval. Volgens Koen Kam van HubHop zijn er maar weinig producten die voldoen aan de eisen van een hotspot, zoals eenvoudige werking, aansluiting op een centrale toegangsportal en de mogelijkheid tot e-mail redirect. Bij dit laatste wordt mail automatisch bij het versturen naar de smtp-server van HubHop verstuurd, wat anonieme spam moet voorkomen.

Goedkoop

De eerste HAP's zullen per 1 januari 2003 worden geïnstalleerd op diverse locaties. Ondanks de `substantiële ontwikkelingskosten' zijn de eigen toegangspunten veel goedkoper dan de bestaande apparatuur en programmatuur voor het inrichten van een Hotspot, zo zegt HubHop. De provider heeft hoge verwachtingen van zijn nieuwe hard- en software. "De introductie van de HAP vormt een technische en commerciële doorbraak in de WiFi-markt", zo meent HubHop. Het inrichten van een hotspot zou aanzienlijk goedkoper zijn dan met de bestaande oplossingen. "Er zijn veel merken, maar die voldoen allemaal niet of die zijn te duur", zo zegt Kam. "De prijs per locatie komt met deze producten al gauw op 4000 tot 15.000 euro, zonder servicecontract, zonder dsl en met een limiet op het maximale aantal gebruikers." Een volledig werkende HubHop hotspot met betaalsysteem is voor locatiehouders verkrijgbaar (inclusief installatie, onderhoud en internetverbinding) voor 125 euro per maand, exclusief BTW. De locatiehouder deelt bovendien mee in de opbrengst van betaalde toegang via zijn hotspot. "Daarmee is HubHop enkele duizenden euro's goedkoper dan haar concurrenten", aldus de provider.

Niet extern

Het bedrijf heeft voorlopig nog geen plannen zijn product aan derde partijen te leveren, zoals Aervik. Reden is dat de oplossing alleen werkt met de eigen backoffice van HubHop. HubHop beheert Nederlands grootste WiFi-netwerk, waarmee op verschillende locaties, zoals bij cafés, restaurants, pleinen en parken draadloos gebruik gemaakt kan worden van internet.