Onderzoekers van de Universiteit van Illinois hebben de hybride LED's (light emitting diodes) gemaakt samen met collega's in de Verenigde Staten, China en Singapore. Deze nieuwe combinatie levert kleine, ultradunne lampjes op die zowel helderder licht geven als langer meegaan dan huidige LED's. Dit maakt dunne, oprolbare schermen met hoge resolutie mogelijk.

Massamarkt

"Wij willen de voordelen van inorganische LED-technologie samenbrengen met de schaalbaarheid, de makkelijke productie en de resolutie van organische LED's (OLED's)", verklaart professor John Rogers van de Universiteit van Illinois. Hij en zijn internationaal verspreide collega's hebben dit en een bijbehorend productieproces ontwikkeld met het oog op massaproductie.

Organische LED's zijn weliswaar makkelijker - en dus goedkoper - te fabriceren, maar hebben een lagere lichtopbrengst en gaan minder lang mee. Inorganische LED's zijn relatief duur en dik, dus lenen zich niet goed voor buigbare - laat staan oprolbare - schermen. De wetenschappers zetten hun vinding uiteen in het wetenschapsblad Science.