KVM-87 integreert de Qemu-emulator nu in één pakket, iets wat Fedora 11 ook al deed met KVM-84. Door de integratie met het Qemu-project zijn er heel wat optimalisaties kunnen gebeuren voor live migratie, netwerk en het schijfformaat qcow2.

De meest zichtbare vernieuwing is dat KVM nu ook HTTP als protocol ondersteunt via het programma curl 6. Gebruikers kunnen zo bijvoorbeeld een live-cd als virtuele machine over HTTP booten, zonder dat ze het iso-bestand eerst hoeven te downloaden. Waarschijnlijk zal deze mogelijkheid mettertijd ook in beheertools zoals virt-manager worden geïntegreerd.

Sinds KVM-86 is het mogelijk om on-the-fly poorten van de host naar een gastsysteem te redirecten. Voorheen kon dit alleen tijdens het starten van de virtuele machine worden ingesteld, terwijl in KVM-86 een commando in de Qemu-monitor tijdens het draaien van de virtuele machine voldoende is. In KVM-87 zijn nog een aantal commando's toegevoegd om een lijst van de huidige port redirections op te vragen en om ze te verwijderen.

KVM is een onderdeel van de Linux-kernel, dus de verbeteringen in de hypervisor zouden in de volgende releases van de bekende Linux-distributies moeten verschijnen. Red Hat, dat vorig jaar KVM-maker Qumranet overnam, heeft onlangs ook een bètaversie van Red Hat Enterprise Linux 5.4 uitgebracht, waarin voor het eerst KVM de voorkeur krijgt als hypervisor. Bron: Techworld