IBM staat aan de basis van veel ict, ook hedendaagse. Het bedrijf is voortgekomen uit de fusie van drie bedrijven, waarvan de één telmachines maakte, de ander industriële weegschalen en snijmachines, en de derde tijdmeters en 'inklokapparaten'. Op 16 juni 1911 zijn die drie 'computing'-bedrijven samengegaan, waarna in 1924 de naam IBM (International Business Machines) is bedacht.

Vleessnijmachines, maanreissimulatie

Het jarige computerbedrijf heeft in zijn bestaan dus een breed scala aan producten gemaakt en verkocht. Uiteenlopend van weegschalen, vleessnijmachines, en tel- en vergelijkinsapparaten voor volkstellingen, tot ponskaartcomputers, elektrische typemachines, het eerste harde schijf-station (met de schijven zichtbaar in de forse systeemkast), mainframes en de eerste echte pc (personal computer). Een IBM-computer heeft begin jaren zestig ook geholpen bij ruimtevluchten naar de maan, door vooraf simulaties te draaien.

Te zien in deze gallery:
  1. Deze elf mannen en vrouwen bedienen (anno 1950) een complete installatie van IBM-accountingapparaten die ponskaarten verwerken.
  2. De IBM Series/1 (uit 1976) is een (voor die tijd) kleine computer, voor algemeen gebruik. Met 8 inch floppy diskettes voor makkelijke dataoverdracht.
  3. Deze draagbare pc (de IBM 5140) weegt nog geen 6,5 kilo, een nieuw record (in positieve zin) voor 1986.
  4. De 7090-computer heeft NASA's maanvlucht van tevoren duizenden keer gesimuleerd. De machine kon 229.000 berekeningen per seconde uitvoeren.
  5. De IBM 1800-computer, die fabrieksproductie kon aansturen maar ook raketlanceringen kon analyseren.
  6. Een Hollerith-telmachine.
  7. De IBM pc, die de persoonlijke computer 'bedrijfsfähig' maakte.
  8. De productiehal voor vleessnijmachines van CSC (de Computing Scale Company), waar IBM uit is voortgekomen.
  9. Een weegschaal van CSC.
  10. Een elektrische typemachine, met letterbolletje.