Het samenwerkingsverband is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van chips op 32 nanometer. Dit omvat ook het maken van kant-en-klare ontwerpen voor halfgeleiders in dat formaat. De bedrijven zijn ook samen hard bezig om de faciliteiten geschikt te maken voor de volgende stap: 28 nm.

De productiemethodes worden nog dit jaar getest, waarna de fabricage in 2010 op gang kan komen. De eerste ontwerpen zijn specifiek met een laag energieverbruik, bedoeld voor mobiele telefoons, tablets en internetapparaten. Een chip op 28 nm kan 20 procent zuiniger zijn dan een huidige 45 nm-chip, en toch ook 40 procent krachtiger zijn. De productiemiddelen en -ontwerpen zijn bruikbaar voor alle soorten halfgeleiders: van geheugenchips tot x86- en ARM-processors.

Inhaalslag

De Joint Development Alliance die aan 28 nm werkt, omvat naast IBM en de voormalige AMD-tak Global Foundries ook Samsung, Infineon, STMicroelectronics en Chartered Semiconductor Manufacturing. Deze producenten van halfgeleiders nemen het gezamenlijk op tegen grote chipmakers als Intel en TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation). Intel is al bezig met de volgende stap in de chiptechnologie. Het wil van 32 nm in één keer naar 22 nm. Volgens Intels huidige planning moet dat in 2011 gebeuren.

Tick-tock

Voor het zover is, komt Intel later dit jaar met zijn eerste 32 nm-chips (codenaam Moorestown). AMD komt daar in 2010 pas mee.

Intel heeft enkele jaren geleden ingezet op een tweejaarlijkse verkleining van zijn chips, gevolgd door een verfijning van het ontwerp. Het noemt dit zijn tick-tock strategie. Intel ontwikkelt een tempo dat x86-chipmaker AMD maar moeilijk kan bijbenen. Intel heeft zijn fabrieken al succesvol overgezet naar een kleinere nanometermaat dan die van de concurrent. Daarmee weet het snellere, krachtigere chips te produceren, tegen lagere kosten.