Chipontwikkelaars gebruiken geheugenchips om nieuwe productieprocessen te testen. Geheugen is namelijk relatief eenvoudig te maken, terwijl een processor vele verschillende onderdelen bevat. Als volgende stap moeten onderzoekers nu die onderdelen middels een 22nm productieproces gaan vervaardigen.

Chipfabrikant Intel produceert nu als enige chipfabrikant 45nm chips. AMD zit nu nog aan een 65nm proces, maar hoopt later dit jaar over te stappen op 45nm. De 22nm IBM chips liggen alweer twee stappen in de toekomst: eerst zullen chips nog worden verkleind naar 32nm, die in 2009-2010 op de markt zullen komen. De volgende stap zal dan naar verwachting nog zo'n 2 jaar op zich laten wachten.

Meer functies

Nu dat IBM weet hoe ze het geheugen kleiner kan maken, wordt het mogelijk om meer functies kwijt te kunnen op de nieuwe 22nm-processors. Zo wordt er gedacht aan het plaatsen van extra rekenkernen voor 3d-applicaties, het renderen van animaties of het integreren grafische chips en reguliere rekenkernen op één processor.

Verkleining

Het nieuwe geheugen is ontwikkeld op het College of Nanoscale Science and Engineering (CNSE). AMD en Toshiba hielpen mee aan het ontwikkelen van de kleine geheugenchips. Chipfabrikant Intel werkt in eigen beheer ook aan het verkleinen van de transistors.

"Er zijn nog een hoop generaties te gaan," aldus Khare van IBM. "We kunnen nog wel even doorgaan met het verkleinen van de circuits de komende jaren. Er is nog een hoop ruimte voor ontwikkeling."

Bron: Webwereld Bron: Techworld