De opvolger van de z9, die in 2005 uitkwam, is uiteraard een enorm bakbeest gebaseerd op de 64 bits z/Architectuur, met maar liefst 64 quadcore processors en ruimte voor 1,5 TB werkgeheugen in de E64 uitvoering. Daarmee, zo beweert IBM, is de mainframe het equivalent van 1.500 gewone servers. Ter vergelijking: de z9 draaide op 54 singlecores en bood ruimte aan 500 GB geheugen. De kast draait nu op z/OS, uiteindelijk zal hij moeten draaien op OpenSolaris, de open sourceversie van Suns OS Solaris. Om andere besturingssystemen te laten draaien wordt z/VM gebruikt.

De mainframe komt in 5 smaken, van de E12 (met maximaal 12 processors) tot de E64 (64 chips). Op de rol voor het tweede kwartaal staan nog aansluitingen voor Infiniband, 10 GbE-LR poorten.

Met de lancering onderstreept IBM zijn geloof in 'big iron' rekenmonsters in het datacentrum, omdat een oplossing met een machine op de lange termijn minder zou verbruiken dan clusters. Aan het systeem hangt wel een flink prijskaartje: de E12 gaat voor ongeveer een miljoen dollar de markt op. Bron: Techworld