Big Blue is al een tijdje bezig met ontwikkelingen waarmee het bedrijf wil klaarspelen een 'supercomputer op een chip' te proppen. In december bracht IBM naar buiten dat het een modulator op nanoschaal heeft ontwikkeld waarmee elektriciteit omgezet kan worden in lichtpulsen, en die vervolgens kan regelen. De overdracht van data werkt nu nog met koperen draden en elektronen, een ineffici├źnt proces.

Nu heeft het bedrijf dus een switch ontwikkeld die de gegevens in optische vorm kan doorgeven tussen kernen. Het voordeel van optische data, vergeleken met het gebruik van elektronen, is dat het zeer snel kan worden getransporteerd omdat het slechts een kwestie is van golflengte wisselen. Door alle 'kleuren' in het spectrum tegelijkertijd te laten wisselen kan een bandbreedte van meer dan een Tb per seconde worden gerealiseerd, aldus de grootmacht.

Daarbij is de grootte van belang, of liever: het gebrek aan grootte. Volgens IBM passen maar liefst tweeduizend van de nanoswitches naast elkaar op een vierkante millimeter. Het volledige rapport willen de IBM-onderzoekers volgende maand beschrijven in Nature Photonics ( High-throughput silicon nanophotonic wavelength-insensitive switch for on-chip optical networks). Bron: Techworld