De nieuwe supercomputer heeft een rekenkracht van 20 petaflop, wat inhoudt dat deze 20 biljard berekeningen per seconde kan uitvoeren. Dit staat gelijk aan de rekenkracht van 2 miljoen laptops, meldt Reuters. Een petaflop staat gelijk aan 1000 biljoen (1 biljard) floating point operations (flops) per seconde. Het apparaat is Sequoia gedoopt en maakt onderdeel uit van de BlueGene familie.

In 2012 af

Het supersnelle systeem moet in 2012 operationeel zijn en wordt geleverd aan het Lawrence Livermore laboratorium. Deze organisatie in de Verenigde Staten doet nucleair onderzoek. Door de nieuwe computer wordt het onder meer mogelijk nucleaire simulaties uit te voeren en gedetailleerde weersvoorspellingen te maken. Hiernaast kan de nieuwe computer helpen bij het ontwikkelen van nieuwe nucleaire wapens en medicijnen.

Sequoia kent 1,6 miljoen processorkernen en heeft 1.600 terabyte aan geheugen. Dit is net zoveel als een 2,8 kilometer hoge toren van cd-roms.

De nieuwe supercomputer gebruikt 6 Megawatt aan stroom, het jaarlijks verbruik van 500 huizen. Hiermee is Sequoia in verhouding zuiniger dan voorganger RoadRunner. Dit vorig jaar geïntroduceerde systeem doorbrak voor het eerst de petaflopgrens en had 3,9 Megawatt nodig om te draaien. Bron: Techworld