De aangekondigde Lotus Foundations-servers zijn bedoeld voor bedrijven met maximaal vijfhonderd medewerkers. De Intel-servers worden geleverd met onder andere Lotus Domino, file management, directoryservices, firewall, back-up- en productiviteitstools. Voor het besturingssysteem is gekozen voor Linux.

Daarnaast werkt IBM onder de codenaam 'Bluehouse' aan een reeks gehoste diensten die wordt geleverd naast de lokale diensten. De webgebaseerde diensten zijn vooral bedoeld voor samenwerking via chat en webmeeting en het uitwisselen van bijvoorbeeld contacten en files. Bluehouse kan enigszins worden vergeleken met de Groove-producten van Microsoft, die werden ontworpen door Notes-bedenker Ray Ozzie. IBM heeft Bluehouse momenteel beschikbaar in een beperkte bèta.

Lotus Foundations moet letterlijk het fundament gaan vormen voor de technologie die IBM in handen hoopt te krijgen via de voorgenomen overname van Net Integration Technologies. "Net Integration is cruciaal voor de strategie rond Foundations. Daarom hebben we ze gekocht", aldus Mike Rhodin, general manager van IBM's Lotus-divisie, gisteren tijdens een persconferentie in Orlando. De overname wordt waarschijnlijk nog dit kwartaal afgerond.

My Widgets

IBM kondigde tijdens Lotusphere tevens nieuwe versies aan van Lotus Notes en Domino. Versie 8.0.1 zal in februari op de markt komen met een Web 2.0-feature genaamd ‘My Widgets’. De widgets maken gebruik van de technologie 'Live Text' die zinnen kan interpreteren en associëren met de juiste toepassing. Idee is dat de gebruiker eenvoudiger informatie kan ophalen. Bijvoorbeeld een klik op een vluchtnummer in een e-mail moet genoeg zijn om de bijbehorende vluchtinformatie op te halen. Ook kunnen gebruikers mini-applicaties zoals de Google Gadgets importeren in de Lotus Notes-sidebar. Voor de replicatie van e-mail en collaboratiediensten naar mobiele devices wordt Lotus Notes Traveller ingezet.

Linux

De volgende grote release Lotus Notes (8.5) zal in de tweede helft van 2008 volledig ondersteuning bieden voor Ubuntu. Die Ubuntu-ondersteuning zit nu al in de Open Collaboration Client Solution, een bundeling van onder meer Lotus Notes, het messagingplatform Lotus Sametime en Lotus Symphony. Tevens kondigde IBM een samenwerking aan met Red Hat om samen het MKB te gaan bedienen.

Bron: Techworld