Dat heeft Big Blue bekend gemaakt op het Common gebruikersconferentie in het Amerikaanse Nashville. De nieuwe systemen bevestigen het pad van IBM dat het de System i en System p series in elkaar gaat schuiven, iets waar het bedrijf al een tijdje op broedt. De eerste systemen in de serie zijn de i Edition Express Bladeserver, de Power 520 Express en de Power 550 Express, respectievelijk voor de bladeomgeving en de middenmarkt.

Het is vooral System i, een serie computers die tussen een gewone server en mainframe inhangt, die beïnvloed wordt door de stap. De eerste tekenen dat IBM een andere route opwilde met System i kwamen een paar jaar terug, toen de fabrikant de serie met Power-processoren ging uitrusten. De nieuwe Power-lijn wordt uitgerust met de Power6 processor.

System i gaat met de stap verdwijnen, al zegt IBM dat bestaande klanten zich geen zorgen hoeven te maken en dat een overstap op hardware naadloos zal zijn. Het besturingssysteem van System i, i5/OS, blijft hetzelfde, maar zal anders gaan heten. Vanaf vandaag gaat de OS door het leven als simpelweg 'i'.

Naast i worden ook Linux en AIX-Unix ondersteund door de nieuwe systemen. Tegelijkertijd zal IBM ook met blades komen die deze OSen plus Windows ondersteunt.

De 520 komt als eerste uit. Bij IBM was niemand bereikbaar voor een reactie op de vraag wanneer deze in Nederland verkrijgbaar is, in de V.S. is dat op 18 april met een prijskaart van iets onder de 9000 dollar. Bron: Techworld