Sinds de opkomst van web 2.0-applicaties zijn gebruikers eraan gewend geraakt dat zij snel kunnen beschikken over de nieuwste applicaties. Automatiseringsafdelingen binnen bedrijven kunnen echter vaak niet op tijd aan die eisen voldoen, waardoor gebruikers zich richten tot diensten die voor consumenten zijn ontworpen zoals blogs of Google Docs.

Bedrijfsveilige mash-ups

Het gebruik van consumentendiensten binnen bedrijven vormt een risico omdat bedrijven dan soms niet meer voldoen aan regels en voorschriften. Ook worden de applicaties niet centraal beheerd worden en hun data niet centraal opgeslagen.

IBM verwacht met zijn nieuwe Mashup Center en Websphere sMash een compromis te bieden tussen de eisen van it-afdelingen en die van de eindgebruikers. De twee applicaties werden onthuld op de Impact 2008 conferentie, een IBM-beurs in Las Vegas die zich richt op service oriented architectures (soa's).

"Met Portal hebben we de user interface veranderd, zodat mensen applicaties hebben die zijn gebaseerd op hun rol. Die applicaties helpt ze om productiever te zijn en om informatie van verschillende bronnen te krijgen," vertelt Bob Picciano, general manager of Workplace, Portal en Lotus collaboration tijdens een interview met Webwereld op de IBM’s Impact 2008 conferentie in Las Vegas.

"Nu kunnen we ook informatie van andere bronnen toevoegen. De gebruiker kan dat zelf doen. Hiermee kunnen we onze investeringen in service oriented architectures en information on demand investeringen waarmee mashups sneller kunnen worden samengesteld."

IT-afdeling heeft controle

Een bèta van Mashup Center staat voor 15 april op de rol. De applicatie laat de it-afdeling de controle houden over de data. Gebruikers kunnen ondertussen zelf diensten samenstellen door met de muis componenten, widgets van andere diensten en feeds te slepen en combineren. Daarbij ondersteunt de dienst diverse standaarden, waaronder Javascript gadgets die zijn ontworpen voor Google Desktop. Zij kunnen ook putten uit standaard meegeleverde web 2.0 elementen voor onder meer taggen, het achterlaten van reacties of om waarderingen te geven.

Websphere sMash richt zich op de technisch onderlegde ontwikkelaar. De software is nu beschikbaar als een bèta en zal op 30 mei zijn voltooid. De software laat deze ontwikkelaars applicaties bouwen op basis van scriptingtalen zoals Javascript, PHP en Groovy, waarbij deze gegevens ophalen uit bedrijfssystemen. IBM hoop hiermee het bereik van soa's buiten het gebied van traditionele bedrijfsapplicaties te vergroten.

Gratis en betaald

IBM verwacht zowel een commerciële als een gratis versie van sMash beschikbaar te stellen. De commerciële versie zal in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar komen.

De nieuwe software is deels gebaseerd op de Mashup Starter Kit die IBM vorig jaar oktober beschikbaar stelde. Die software diende als een preview van het uiteindelijke product. Mashup Center en Websphere sMash moeten beide uitgroeien tot volwaardige producten die commercieel beschikbaar zullen zijn.

Bron: Webwereld Bron: Techworld