De onderzoekers bij IBM zijn er nu voor het eerst in geslaagd data in de fotonenchip te bufferen, zodat data – net als bij normale chips – tijdelijk kan worden opgeslagen.

De fotonen (pakketjes trillingen in het elektromagnetische veld) gaan nu door honderd verschillende miniringetjes heen, aldus de onderzoekers. De 'ringetjes' zijn relatief goedkoop, omdat ze met standaard fabricagetools (silicium cmos-tools) worden geproduceerd.

De doorbraak is een steun in de rug, aldus T.C. Chen, vice-president wetenschap en technologie bij IBM Research. "Veel pc's hebben tegenwoordig al voldoende processorkracht. De uitdaging is nu om chips voortdurend van gegevens te voorzien."

Een fotonenchip zit er voorlopig nog niet in, geeft Chen toe. Het huidige model kan namelijk maar 10 bits aan data opslaan, en zelfs dat maar voor een kort moment.

Analisten verwachten dat het nog vijf tot tien jaar duurt voordat de technologie volwassen is.

"De technologie is slechts een bouwsteen", stelt Gartner-analist Peter Middleton. "Fabrikanten zullen ook andere technologieën moeten gebruiken, onder meer om licht te creëren en om fotonen weer om te kunnen zetten in een elektrisch signaal."

Middleton verwacht echter niet dat de technologie een vroege dood sterft. "Als fabrikanten de technologieën vinden en de kosten weten te drukken, dan kunnen deze hybride systemen wel eens een flinke impact hebben." Bron: Techworld