Dat melden CNet en The New York Times. Mark Papermaster was voor zijn overstap naar de bladeservers het hoofd van de Power-processordivisie van IBM. De topman heeft bij Apple een contract getekend dat hem vanaf november nauw laat samenwerken met Steve Jobs, zo meent IBM.

De overstap is des te opvallender omdat Papermaster uit de serverhoek komt. Apple heeft een kleine divisie voor servers (de XServe), maar deze heeft nog niet kunnen doorbreken als belangrijk onderdeel van het bedrijf. Of de overgang van Papermaster daar verandering in gaat brengen, blijft voorlopig de vraag. Apple geeft geen commentaar op de aanstelling, en welke functie de IBM-man zou krijgen is dan ook onduidelijk. Aardig detail is dat Apple in 2005 juist de overstap maakte van Power naar Intel.

Hoewel het volgens CNet en NY Times niet uitgesloten is dat Papermaster een impuls moet geven aan XServe, houden beide publicaties rekening met de mogelijkheid dat Apple vooral Papermasters kennis op chipgebied wil koesteren. Dat gevoel wordt versterkt door de overname van chipbouwer PA Semi eerder dit jaar, een bedrijf dat processors bouwt op basis van de Power. Toentertijd gaf Jobs aan dat ze de chips wilde gaan inzetten voor iPhones en iPods. Een andere mogelijkheid is volgens CNet nog dat Papermaster de leiding krijgt over een ploeg die een cloud-infrastructuur moet ontwerpen.

Het is juist ook de kennis van Papermaster op chipgebied waarom IBM de overgang aanvecht. Als topman heeft hij jarenlange toegang gehad tot de diepe technische krochten van Power chipontwerpen en andere bedrijfsgeheimen. "De eventuele aanstelling van de heer Papermaster door Apple schendt het deel in zijn contract met IBM over concurrentiebeding", zo laat IBM weten aan de NY Times. Er zou tenminste een jaar na vertrek bij IBM overheen moeten gaan voor hij bij Apple in dienst mag treden, zo beweert Big Blue. Bron: Techworld