In 2005 beloofde IBM een groot aantal van zijn patenten nooit te zullen gebruiken tegen open source projecten. Het bedrijf heeft zich daar zelfs juridisch op vastgelegd. Florian Mueller, die ooit de NoSoftwarePatents campagne opstartte, opent in een blogpost frontaal de aanval op IBM. “Na jaren net te hebben gedaan alsof het een vriend was van Free en Open Source Software, laat IBM nu zijn ware gezicht zien”, schrijft hij. “IBM doorbreekt het belangrijkste taboe van de FOSS gemeenschap en gebruikt zonder zich te generen zijn patenten tegen een gerespecteerd FOSS project, de Hercules mainframe emulator.”

Antwoord van IBM

Met het Hercules project kunnen mainframe gebruikers z/OS van IBM draaien op normale hardware. De oprichter van het project, Roger Bowler, had IBM aangeschreven dat hij een disaster recovery oplossing wilde maken voor gebruikers van IBM mainframe. In de brief die IBM terugstuurde stond echter dat het project inbreuk maakte op veel patenten van IBM, waarna er 106 worden opgenoemd.

IBM heeft geen juridische actie ondernomen, maar Mueller wijst erop dat twee van de patenten die ze opnoemen in de lijst staan met 500 patenten die IBM nooit tegen FOSS zou gebruiken.

Intriges

Maar de intriges zijn misschien wat al te ingewikkeld om direct te doorzien. TurboHercules, het bedrijf achter het open source project, heeft eerder dit jaar al een antitrust klacht tegen IBM ingediend bij de EU. IBM beweert daarentegen dat het zijn belofte heeft gegeven aan echte open source individuen en bedrijven, maar dat ze ernstige twijfels hebben over TurboHercules. Dat schrijft eWeek.

TurboHercules zou lid zijn van organisaties die zijn gesticht en worden gefinanciert door concurrenten van IBM, zoals Microsoft. Ook wordt beweerd dat het Mueller het er vooral om is te doen om weer wat furore te maken in de Europese open source lobby, nadat hij er vorig jaar niet in is geslaagd om de Oracle-Sun deal tegen te houden.

Aan de andere kant vormt Hercules een zekere bedreiging voor de mainframe van IBM sinds de oprichting van TurboHercules. Voor die tijd stond IBM helemaal niet afwijzend tegenover het project. Het bedrijf maakt echter gebruik van een maas in de licencering van z/OS, die toestaat dat de software over mocht naar andere hardware in het geval het systeem onderuit gaat. Dat is een directe bedreiging voor een mooie melkkoe van IBM.

Bron: Techworld