IBM heeft 23,6 miljard dollar omzet behaald, wat 6,9 procent minder is dan een jaar eerder. Daarbij heeft het 3,2 miljard dollar winst geboekt, wat weer 13,8 procent meer is. In de meer gedetailleerde cijferlijst die IBM vrijgeeft over de omzet per productgroep is duidelijk te zien dat de investeringen van grote bedrijven in mainframes sterk zijn afgenomen.

Minder mainframe

Op het mainframe zelf, System z, zag IBM maar liefst 26 procent minder omzet binnenkomen. Bedrijven kiezen massaal voor goedkopere serveroplossingen, wat IBM meer marktaandeel opleverde met zijn x86-servers System x. Dat zijn de gangbare rack- en bladeservers met de semi-64-bit (x64) processors van Intel en AMD.

Volgens financieel directeur Mark Loughridge pakt IBM marktaandeel in dat segment af van Sun en HP. Hij voegt eraan toe dat alleen al in het derde kwartaal voor 150 miljoen dollar aan deals is gewonnen om Unix-servers van HP of Sun (respectievelijk HP-UX en Solaris) te vervangen. Over het hele jaar tot nu toe zou het gaan om 400 miljoen dollar aan vervangingsdeals.

Juist betere hardwareverkoop

Loughridge laat analisten weten dat IBM verwacht dat in het lopende vierde kwartaal weer omzetgroei te zien zal zijn. Hij zegt een stabiele en verbeterende economie te zien. Opmerkelijk is onder meer dat de cfo verbeteringen ziet in de hardwareverkoop. Normaliter zorgen juist software en services voor de omzet, en vooral de winst.

Een ander lichtpuntje is Websphere, waar 14 procent aan omzetgroei viel te noteren. Lotus viel duidelijk buiten de boot met een daling van 9 procent. Gekeken naar geografische omzet doet Europa het nog steeds slechter dan andere regio’s.

Bron: Channelworld.