Het project, waar IBM 100 miljoen dollar in heeft gestoken, omvat onder meer een nieuwe beheerconsole (Omegamon van Tivoli Systems) en een tool (Health Checker) die de prestaties en de beschikbaarheid van het systeem controleert.

Onderdeel van het project is verder de Hardware Configuration Manager (HCM) in z/OS 1.8, met de mogelijkheid om I/O Definition Files te exporteren en te importeren. Beheerders kunnen eveneens RMF Monitor III-rapportages openen (Resource Management Facility), aldus IBM.

"Voor systeembeheerders kost het veel tijd om een snelle implementatie te realiseren", zegt John Burg, productmanager bij IBM. "We proberen die implementatie te versimpelen, de interfaces minder gecompliceerd te maken en ook het het bekijken van mainframes te vergemakkelijken."

Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven it-managers in dienst hebben die betrekkelijk weinig afweten van mainframes. Volgens Williams Data Systems, een Amerikaanse mainframespecialist, heeft ruim de helft van de bedrijven it-personeel in dienst dat één tot vijf jaar ervaring heeft. Bron: Techworld