IBM's nieuwe Virtualization Manager gebruikt een online dashboard om verschillende onderdelen van een datacentrum als één systeem te kunnen beheren, zo stelt het bedrijf.

Omdat de software webbased is, kan een datacentrum van elke willekeurige locatie met internettoegang worden beheerd. De tool kan gratis worden gedownload voor bedrijven die al IBM-servers gebruiken.

"Virtualisatie is niet nieuw en mogelijk zelfs overhyped de afgelopen tijd", zei Tony Lock, analist bij Bloor Research, eerder dit jaar tijdens een presentatie over virtualisatie. "Het raakt nu echter in zwang door de ontevredenheid over de hoge kosten."

Grofweg 60 tot 90 procent van de jaarlijkse it-uitgaven worden uitgegeven aan het simpelweg in de lucht houden van it. Bedrijven willen dit maar al te graag een halt toeroepen. Virtualisatie kan daarbij helpen, meent de onderzoeker.

Afgezien van de kosten, spelen ook andere factoren een rol bij de opkomst van virtualisatie. Niet alleen worden bijvoorbeeld de achterliggende technologieën steeds volwassener, ook komen er steeds meer cases waarbij virtualisatie succesvol wordt ingezet.

Een andere drijfveer is volgens de analist het besef bij steeds meer bedrijven dat veel aangeschafte hardware niet of nauwelijks wordt gebruikt. "Ongeveer 15 tot 40 procent van een server wordt gebruikt en nog inflexibel ook. Systeembeheerders zien dit graag anders." Bron: Techworld