Apple breekt nog steeds geen potten in het bedrijfsleven, maar het model van de populaire hardwarefabrikant wordt wel gekopieerd en toegepast. Zo ook door IBM, die een geïntegreerde server gaat uitbrengen waarvoor zakelijke applicaties via een speciale 'IBM-winkel' aangeschaft worden.

De IBM Smart Cube kost vanaf de 8000 dollar en komt in twee configuratiesmaken, de 7200 en 7401. De eerste is het instapmodel die draait op een Intel Xeon E3110 3 GHz dualcoreprocessor, maximaal 1 TB storage bevat en waarin 4 GB aan geheugen kan worden geprikt. De 7401 is wat zwaarder en loopt op een Xeon 3330 quadcore (2,66 GHz) en bevat het dubbele aan schijfruimte en geheugen van wat de 7200 aankan. Softwarematig kan worden gekozen uit Linux of het IBM i besturingssysteem.

Appwinkel voor server

Wat de Smart Cube interessant moet maken, is dat het amper beheer nodig heeft. Het beetje beheer dat er is, wordt gedaan door IBM zelf. Elke Cube heeft een keus aan applicaties die van tevoren zijn geïntegreerd, waarbij je vooral moet denken aan de meest gangbare bedrijfsapplicaties voor bijvoorbeeld mail, security en VoIP. Voor als je echt beheer ter plekke wilt uitvoeren, is ook een console meegeleverd waarmee je in ieder geval de applicaties kunt onderhouden. Tivoli Storage Manager wordt gebruikt voor het backuppen en terugzetten van gegevens.

Maar het meest in het oog springende is de Smart Market, een online winkel met bedrijfsapplicaties. A la iTunes en Appstore kunnen bedrijven de apps daarmee direct naar hun Smart Cube halen. Daaronder onder andere Domino Express, maar ook software van derden is daarop te vinden. Die leveranciers moeten IBM betalen om hun product in de winkel plaats te laten nemen. Hoe groot het percentage is van de winst die IBM per app opstrijkt, heeft Big Blue niet onthuld.

Het systeem draait sinds vorig jaar november in Indiase testomgevingen. De Smart Cube moet in oktober beschikbaar komen in Europa.

Bron: Techworld.nl