IBM hoopt zakelijke klanten met deze Virtual Linux Desktop ervan te overtuigen dat zij Microsoft niet langer nodig hebben. De virtualisatiesoftware in het pakket van IBM komt van Virtual Bridges uit Austin, Texas, en Ubuntu Linux van de producent Canonical. Versies die draaien op RedHat Linux en Suse van Novell zijn ook in de maak.

Verder bevat dit IBM's Lotus Symphony, Lotus Notes en andere Lotustoepassingen. deze kantoortoepassingen kunnen draaien gevirualiseerd op de bedrijfsservers, zodat de eindgebruiker af kan met een thin client op het bureau.

De Virtual Linux Desktop zal per gebruiker tussen de 59 en 289 dollar kosten, afhankelijk van de gewenste hoeveelheid software en dienstverlening. IBM schat dat een zakelijke klant hiermee tussen de 500 en 800 dollar per jaar zou kunnen besparen, vergeleken met een licentie voor Windows Vista, Office en andere Microsoftproducten. Eerder dit jaar werd al bekend dat IBM Microsoft-vrije pc's ging leveren aan Oost-Europese bedrijven.

Forse besparingen

Op één back-office server met het nieuwe IBM-pakket kunnen tientallen virtuele pc's draaien, die via een thin client of een oudere pc op het netwerk kunnen worden aangesloten. Omdat geen krachtige Vista-pc nodig is, kunnen bedrijven per virtuele pc zo'n 250 dollar aan hardwarekosten besparen en tussen de 60 en 220 dollar per jaar aan elektriciteit en luchtverversing.

Volgens Jeff Smith van IBM kan de nieuwe software op de totale kosten een besparing van 50 procent opleveren. "In de huidige economische situatie zoeken klanten overal naar mogelijkheden om te besparen", aldus Smith tegenover zakenkrant Wall Street Journal.

Al Gillen, analist van IDC, denkt echter dat slechts 'een minderheid' van de klanten voor Linux-oplossingen zal kiezen, vanwege compatibiliteitsproblemen met andere zakelijke gebruikers. Natalie Lambert van onderzoeksbureau Forrester Research ziet juist een grote interesse in virtuele desktops.

Een woordvoerder van IBM Nederland kon nog niet aangeven of en wanneer de Virtual Linux Desktop van IBM in Nederland beschikbaar is.

Bron: Webwereld Bron: Techworld