IBM-topman Robert Mofat zou schuldig zijn aan handel met voorkennis en het doorgeven van tips. Die beschuldiging geldt ook voor Intel-directeur Rajiv Goel, die hoofd is van de investeringstak van die chipmaker. Zij zouden geheime informatie hebben gelekt aan aandelenhandelaars.

Aandelenhandel

Naast de twee ict-topmannen zijn dan ook nog vier personen aangeklaagd door de Amerikaanse beursautoriteit SEC (Securities and Exchange Commission). Die vier zijn werkzaam bij enkele investeringsbanken die in aandelen hebben gehandeld op basis van de toegespeelde informatie.

Dat betreft onder meer nog te onthullen kwartaalcijfers en geplande overnames. De fraude betreft ook bedrijfsinformatie over Google, AMD en Sun Microsystems. Die bedrijven zijn partners van IBM en Intel, maar IBM heeft ook vergaande overnamegesprekken gevoerd met Sun.

De buit van deze illegale activiteiten is volgens de aanklagers bijna 25 miljoen dollar. Het is de grootste fraudezaak sinds de jaren tachtig, stelt de SEC. Het geheel is aan het licht gekomen door afgeluisterde gesprekken tussen de betrokkenen.

Netwerken

Het brein achter deze fraude is volgens de SEC een portfoliomanager bij investeringsbedrijf Galleon Group. Die miljardair staat op positie 559 in de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld. Aanklager Robert Khuzami van de SEC zegt dat die fraudeur, Raj Rajaratnam, een netwerk van hoge bedrijfsleiders heeft gecultiveerd om daar vertrouwelijke details van te verkrijgen.

Bio verwijderd

Moffatt is senior vice-president bij IBM en algemeen directeur van de systems- en technology-divisie. Hij wordt algemeen gezien als de opvolger van huidig ceo Palmisano. Dat lijkt nu echter van de baan. IBM geeft geen commentaar, maar lijkt wel al meteen de biografie van Moffat te hebben verwijderd van de eigen website. "De biografie bestaat niet", luidt de foutmelding. De 'senior leader' is alleen nog in oude documenten terug te vinden op de bedrijfssite.

Intel laat weten dat investeringstopman Goel op non-actief is gezet, terwijl het bedrijf deze kwestie zelf onderzoekt. De Amerikaanse woordvoerder Chuck Mally zegt dat Intel nog niet is gecontacteerd door de autoriteiten, maar hij belooft alvast volledige medewerking.

Update: IBM bevestigt nu dat Moffat "op non-actief is gesteld vanwege het overheidsonderzoek naar zijn persoonlijke handelen". Senior vice-president Rod Adkins, verantwoordelijk voor development en productie, neemt nu zijn functie waar, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register. IBM geeft verder geen commentaar.