De Power 795 is de grootste server van IBM tot nu toe, en hij is gemaakt voor grootschalige database applicaties of voor de consolidatie van meerdere Unix of Linux workloads. Voor dat laatste wordt PowerVM virtualisatie van IBM gebruikt. De server wordt aangeboden met Linux of met AIX of i besturingssystemen (i is de nieuwe naam voor i5/OS).

254 partities

Er zijn natuurlijk maar heel weinig bedrijven die zo’n grote doos als de 795 nodig hebben voor een enkele grote applicatie. Daarom verwacht IBM dat de meeste klanten de server zullen inzetten voor consolidatie van servers. Op dit moment kan de server worden verdeeld in 254 partities, maar volgens IBM zal dat aantal volgend jaar, als de tests zijn afgrond, worden verhoogd naar 1000.

De 795 heeft 8 TB aan geheugen en gebruikt acht processor ‘books’, zoals IBM ze noemt. Die ‘books’ hebben ieder vier Power7 processoren. Die chips hebben ieder weer acht processor kernen. Dat zijn er twee meer dan in Power6. IBM zegt overigens dat de nieuwe processors compatibel zijn met Power6 servers. Dat betekent dat klanten Power7 books in een betaande Power 695 chassis kunnen zetten zonder dat er een upgrade nodig is.

Krimpende markt

Het grote blauwe bedrijf heeft ook nog een aantal kleinere servers gelanceerd met een of twee processors. Met de Powerlijn moet het vooral moet concurreren met HP en Oracle. Die strijd vindt wel plaats in een krimpende markt, al denken analisten dat het de komende tijd weer wat beter zal gaan. Aan de prijs zal het niet liggen. Je hebt al een Power 795 voor een half miljoen dollar.

Bron: Techworld