IBM-topman Samuel Palmisano heeft tegenover de Wall Street Journal een aantal pittige uitspraken gedaan over concurrent HP. Die ict-leverancier is inmiddels het grootste it-bedrijf in de wereld, waarbij de groei vooral tot stand is gekomen door overnames, zoals die van Compaq, DEC (Digital Equipment Corporation) en EDS.

'Niet meer inventief'

Daardoor kan HP zich inmiddels op alle fronten meten met IBM en komen beide concurrenten elkaar overal tegen. Maar daar zit Palmisano niet echt over in: "In het verleden was HP een inventief bedrijf", zegt hij met een verwijzing naar de tagline 'HP invent' in het bedrijfslogo. "Maar onder het bewind van de vertrokken Mark Hurd is er enorm gesneden in de R&D-budgetten, en behoort HP niet meer echt bij de grote jongens."

Dat heeft HP volgens Palmisano genoodzaakt een in zijn ogen veel te hoge prijs te betalen voor de aankoop van 3PAR. Door een biedingsoorlog met Dell is de overnameprijs uiteindelijk nagenoeg verdubbeld, naar ruim 2 miljard dollar. HP heeft de technologie van dat cloud-storagebedrijf volgens de IBM-ceo dringend nodig om bij te blijven.

IBM investeert jaarlijks zo'n 6 procent van de omzet aan onderzoek en ontwikkeling. Bij HP was dat in 2009 slechts 2,5 procent.

Teveel pc's

Een tweede reden dat Palmisano de concurrentie met HP niet vreest, is het feit dat HP relatief zwaar leunt op de pc-markt. "Wij hebben onze pc-divisie vijf jaar geleden al verkocht aan Lenovo", legt Palmisano uit.

"In onze optiek was de tijd van de pc’s drie tot vier jaar geleden voorbij en we wilden eruit stappen voordat iedereen dat zou inzien." Hij voegt daar aan toe dat IBM de pc-activiteiten vandaag de dag niet meer aan de straatstenen kwijt zou kunnen. In 2005 had Lenovo er nog 1,75 miljard dollar voor over.

Zwak bestuur

Van de kwaliteiten van het management en de raad van bestuur van HP lijkt Palmisano geen hoge pet op te hebben. "Mark Hurd kreeg bij zijn vertrek een premie van 35 miljoen dollar mee. Ik noem dat geen juiste aanwending van het geld van de aandeelhouders. De leiding van HP heeft daar in die kwestie geen oog voor gehad", oordeelt de ceo van IBM.

Oracle

Volgens Palmisano komt de echte bedreiging voor IBM vanuit de hoek van Oracle. Die databasereus blijft onder de deskundige leiding van mede-oprichter en ceo Larry Ellison wel in R&D investeren en ontwikkelt een steeds breder aanbod aan totaaloplossingen, stelt Palmisano.

Ondertussen heeft Oracle zijn productportfolio ook flink uitgebreid - met software, servers en storage - door de gevallen HP- en IBM-concurrent Sun Microsystems in te lijven. Verder is de opgestapte HP-ceo Hurd nu aangetreden bij Oracle.