IBM reageert verbolgen op de claims van Larry Ellison, de hoogste baas van Oracle, dat de nieuwe Sparc-servers sneller en goedkoper zouden zijn dan vergelijkbare modellen van IBM. Volgens IBM heeft Oracle in de benchmarks de nieuwste Sparc-servers vergeleken met drie tot vijf jaar oude IBM-servers en in prijsvergelijkingen volkomen andere configuraties met elkaar vergeleken waardoor IBM er veel slechter vanaf kwam, meldt Business Insider.

IBM en Oracle vechten al langer een fittie uit

Het is niet de eerste keer dat IBM en Oracle elkaar in de haren vliegen. In de laatste zeven maanden heeft IBM met succes Oracle gedwongen te stoppen met het verkondigen van claims dat zijn hardwaresystemen sneller zijn dan die van IBM. Protesten bij de National Advertising Division, een orgaan dat namens de advertentie-industrie claims over oneerlijk reclamemaken beoordeelt, werden steevast gehonoreerd,

Niet alleen zette Oracle zijn nieuwe Sparc-systemen tegen de drie tot vijf jaar oude Power-systemen van IBM, de club van Ellison stak ook nog eens twee maal zoveel processorkernen in zijn servers dan IBM gebruikt in zijn systemen, zegt Steve Sibley, verantwoordelijk voor de marketing rond IBM's servers. IBM's servers zouden verder meer applicaties per server kunnen draaien, wat weer scheelt in licentiekosten, zegt Sibley.

Oracle houdt vast aan claims

Toch houdt Oracle vast aan zijn claims met de Sparc T5's de snelste server te hebben, “volgens onafhankelijke benchmarks vijf, zeven en twaalf maal betere prestaties tegen minder kosten. De klanten van IBM betalen veel te veel voor de prestaties die ze ervoor krijgen", zegt John Fowler, hoofd van de Systems-divisie van Oracle tegen Business Insider.

IBM zou in het laatste jaar een miljard aan nieuwe omzet op zijn servers hebben binnengehaald, afgesnoept van HP en Oracle. Dat claimde IBM in zijn conference call rond de laatste kwartaalcijfers. Niettemin daalde de omzet van zijn Power Systems in dat laatste kwartaal met 19 procent.