Ict-gebruikers die van IBM cloud-diensten willen betrekken, kunnen nu aankloppen bij een aparte divisie. Voorheen moesten die potentiële klanten via de dienstverleningstak Global Services hun weg zoeken naar de benodigde producten en diensten van weer andere IBM-takken.

Blauwe wolk

Ceo Sam Palmisano heeft het Blue Cloud-initiatief van zijn bedrijf nu voorzien van een bijbehorende bedrijfsentiteit: de Blue Cloud Group. De directeur van die IBM-tak is Erich Clementi, die voorheen manager was van de zogeheten enterprise-initiatieven. Hij wordt bijgestaan door een aparte cto voor cloud computing: Kristof Kloeckner. Die topman was tot voor kort verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Tivoli-beheersoftware van het bedrijf.

Verder heeft IBM nu Juniper Networks aangetrokken voor het cloud-initiatief. Dat bedrijf verzorgt de benodigde netwerkverbindingen tussen de klant en IBM’s datacenters. De samenwerking betreft ook toegewijde verbindingen tussen de diverse datacenters die dan IBM’s cloud vormen. Dit moet garanties geven voor de snelheid en betrouwbaarheid van de netwerkconnecties en daarmee van de cloud-diensten.

Laatkomer

IBM is laat met het opzetten van een aparte cloud-bedrijfstak. Vorig jaar hebben concurrenten als HP, EMC, Cisco, Dell en Symantec al soortgelijke divisies opgezet. Die afdelingen houden zich bezig met het aanbieden en ondersteunen van cloud computing, soms ook onder de noemer van managed services of SaaS (software as a service). Nagenoeg elke leverancier van ict-producten of –diensten houdt zich hiermee bezig.