Volgens IBM schendt de open source mainframe-emulator Hercules zeker 106 toegekende patenten en 67 aangevraagde octrooien. Dit schrijft Mark Anzani, hoofd van de mainframe-afdeling van IBM in een brief aan Roger Bowler, bestuursvoorzitter en mede-oprichter van het Franse TurboHercules.

Op de door IBM genoemde lijst patenten staan ook twee stuks waarvan de ict-reus in 2005 beloofde deze niet tegen open source-ontwikkelaars te gebruiken. Dat heeft Florian Mueller van de campagne NoSoftwarePatents geconstateerd.

Antitrustzaken in EU en VS

TurboHercules heeft onlangs een antitrustaanklacht tegen IBM ingediend bij de Europese Commissie. Het bedrijf stelt dat IBM de concurrentie op de mainframemarkt beperkt. "IBM voorkomt dat klanten onze software gebruiken door IBM's mainframebesturingssysteem te koppelen aan IBM-hardware. Daardoor kan TurboHercules zijn product niet aanbieden aan mainframeklanten die een open source-oplossing willen", aldus bestuursvoorzitter Bowler vorige maand. Hij is elf jaar geleden begonnen met het Hercules-project dat mainframebesturingssysteem z/OS draait op reguliere x86-servers.

Afgelopen oktober is het Amerikaanse ministerie van Justitie een antitrustonderzoek begonnen naar de activiteiten van IBM op de mainframemarkt. Het bedrijf wordt beschuldigd van misbruik van zijn dominante marktpositie. In januari 2009 klaagde de Amerikaanse mainframefabrikant T3 Technologies ook al bij de Europese Unie over concurrentiebeperkend handelen door IBM.