"Het idee van soa's wordt gedreven door de band tussen de zakelijke kant en it-kant van een bedrijf," zei Steve Mills, senior vice president van IBM's softwaredivisie tijdens de Impact 2008 beurs in Las Vegas. "Deze twee komen nu samen op een manier die we nog niet eerder hebben gezien."

"Het is een krachtig idee dat op de korte termijn besparingen oplevert en op de lange termijn een grotere zakelijke flexibiliteit oplevert."

Soa's worden traditioneel afgeschilderd als een manier om code van bedrijfsapplicaties te hergebruiken. Een bedrijf kan dan bepaalde modules voor bijvoorbeeld valutaconversie of een inlogmodule eenmaal ontwikkelen en die code in verschillende applicaties hergebruiken. Het ontwikkelen van applicaties kost daardoor minder tijd en de kwaliteit van applicaties verbetert bovendien, waardoor de totale ontwikkelkosten van bedrijfssoftware lager worden.

Sneller en eenvoudiger

Vorig jaar september gooide IBM het soa-roer al om. Sindsdien benadrukt de firma dat soa's bedrijven in staat stellen om sneller en eenvoudiger te veranderen, waardoor de business wendbaarder wordt. In september onthulde big blue ook al indicatoren die klanten in staat stellen om hun procedures te vergelijken met een aantal door IBM opgestelde referenties. Daardoor moet een bedrijf de 'zakelijke wendbaarheid' beter kunnen inschatten.

IBM zet deze koers verder door. Tijdens de conferentie onthulde de firma twee nieuwe indicatoren voor financieel management en het management van talent.

Nieuwe server

IBM greep de beurs bovendien aan om zijn WebSphere Business Events server te onthullen. De applicatie is gebaseerd op de code van AptSoft, een bedrijf dat IBM afgelopen januari heeft overgenomen. IBM verkoopt al langer eventservers, maar de nieuwe applicatie laat gebruikers meer complexe eventketens opstellen waarbij meerdere gebeurtenissen elkaar moeten opvolgen. Daarmee kan een bedrijf bijvoorbeeld zien wanneer een klant binnen enkele dagen meerdere malen de website bezoekt en daar informatie opvraagt, zodat een verkoper extra aandacht aan de klant kan besteden.

Soa's zelf zijn iets van de laatste jaren, maar de markt wordt ook wel beschouwd als een voortzetting van de integratiemarkt, waar IBM's Websphere applicatieserver al jaren de dienst uitmaakt. Op de Impact-beurs wees IBM op nieuwe cijfers van Wintergreen Research, dat het marktaandeel van IBM in de soa-markt op 64 procent schat. Oracle/BEA en Tibco zouden elk 7 procent claimen. Vorig jaar had IBM volgens Wintergreen 53 procent van de markt in handen.

Weinig gewicht

Het is echter lastig om een goede marktschatting te maken, omdat soa's een groot aantal producten gebruiken die meerdere toepassingen kennen. Charles Brett, een analist voor Forrester Research waarschuwt daarom dat het onderzoek weinig gewicht draagt.

De architectuur maakt juist gebruik van gevestigde technologie├źn zoals applicatieservers, eventmanagers en andere middleware. Doordat een soa zelf geen technologie biedt, voorspelt Brett dat de term spoedig zal uitsterven. "Soa's dienen nu vooral een marketingdoel, maar de term is geen lang leven beschoren," voorspelt Brett tegen Webwereld.