Het gaat hierbij om de Rear Door Heat Exchanger – een met water gekoelde 'deur' die achter een serverrack wordt gehangen om de temparatuur van processors op peil te houden.

Het nu aan Panduit gelicenseerde koelsysteem kan de hitte-uitstoot in (door lucht gekoelde) datacentra tot wel 55 procent verminderen, stelt Tom Bradicich, technisch directeur bij IBM.

Volgens Bradicich hebben it-managers lange tijd gewacht met het aanschaffen van waterkoelers, omdat het erg moeilijk is om water goedkoop te koelen. Inmiddels is een kentering zichtbaar, stelt hij.

"Datacentra draaien meer en meer x86 servers, waardoor dus steeds meer elektriciteit en een steeds betere koeling nodig is. En dan is een door water gekoeld systeem vaak wel een optie."

Volgens Michael Bell, analist bij Gartner, is er nog een andere reden waarom it-managers terughoudend zijn. Veel van hen zouden bang zijn voor waterschade. Bell kent dan ook voorbeelden van bedrijven die het koelsysteem 'heel voorzichtig' implementeren: alleen op de zwaarste servers, in een aparte hoek.

IBM's concurrent HP introduceerde in januari ook al een koelsysteem dat met water werkt: The Modular Cooling System. Bron: Techworld