Dit bedrag komt bovenop de 2 miljard dollar die IBM al investeerde om de Amerikaanse economie te helpen. Twee miljard van het nu beloofde bedrag wordt geïnvesteerd in Europa, de rest gaat naar Azië. Ook de investeringen in Noord-Amerika worden uitgebreid: Big Blue wil nu innovatieve projecten in Canada gaan steunen.

Het is de bedoeling om met de gelden ict-projecten te stimuleren die nu vastlopen doordat subsidies van de overheid op zich laten wachten, bericht het bedrijf. Algemeen directeur John Callies van IBM Global Financing zegt hiermee "de wereldwijde economie te willen stimuleren".

Stimulans

Het geld wordt niet alleen besteed aan organisaties die al toezeggingen hebben voor overheidsubsidies. De IBM-subsidie dient ook om "nieuwe industrieën te creëren en verbeteringen van de infrastructuur te bewerkstelligen". De ict-leverancier gelooft dat er zonder deze investeringen een significant aantal mogelijkheden onbenut blijft. Ook voorspelt IBM dat veel projecten flink worden uitgesteld als die financiële stimulans zou uitblijven.

IBM-producten

Wel zal het bedrijf voornamelijk investeren in bedrijven die van plan zijn om voor het merendeel hardware, software en services van IBM te gebruiken. Maar het bedrijf houdt een achterdeur open voor financiering van technologie die niet van IBM is maar wel onderdeel is van een grotere IBM-oplossing.