Sirius is een maand geleden officieel uitgebracht. The Register meldt dat mainframeklanten van IBM vanaf 18 november aan de slag mogen met de OpenSolaris-poort op het Integrated Facility for Linux (IFL) aanbod, een basispakket van goedkopere specialty engines gecombineerd met z/VM.

Sirius is een 64-bits build voor OpenSolaris dat is bewerkt door mainframeconsulent Sine Nomine met actieve medewerking van Sun Microsystems, een project dat twee en een half jaar in beslag heeft genomen. Dat duurde bijna een jaar langer dan verwacht.

IFL zijn als engines puur bedoeld om Linux-workloads te draaien, wat flink scheelt in de prijs; een specialty engine voor Linux kost een kwart van een gewone engine. Andere voorbeelden van specialty engines zijn zIIP en zAAP, voor respectievelijk Java en DB2. Dit soort specialty engines zijn volgens kenners van de markt een van de redenen dat de mainframe nog bestaat, en zelfs een flinke opleving kent.

Voorheen stelden de licentievoorwaarden dat uitsluitend Linux op IFL gedraaid mag worden, en dat uitsluitend Linux met de gevirtualiseerde z/VM laag mag interacteren (Linux op System z wordt direct op de PR/SM geïnstalleerd). Andere besturingssystemen, Unix-achtig of niet, worden voorlopig nog niet toegelaten tot System z.

Door OpenSolaris in de vorm van Sirius bij Linux te scharen, breidt IBM het mogelijk gebruik van IFL uit, terwijl Sun verdere mogelijkheden ziet om zijn besturingssysteem voor meer doelgroepen beschikbaar te stellen. Bron: Techworld