IBM waarschuwt zijn klanten nu alvast; de nieuwe tarieven gaan pas op 1 juli 2013 in. De stijgingen lopen uiteen van 6,7 tot wel 11,8 procent, met een gemiddelde van 10 procent, meldt de Britse technieuwssite The Register. De door IBM aangekondigde prijsverhogingen gelden voor de maandelijkse licentiekosten voor mainframesoftware, de zogeheten Flat Workload License Charges (FWLC).

Tax voor oudere systemen

In totaal krijgen zo'n 1100 mainframeproducten een prijsverhoging komende zomer. Het gaat voor een deel om oudere softwarereleases die nog naar behoren kunnen draaien op oudere systemen. Daaronder ook compilers, ontwikkeltools, databases en transactiemonitors voor de diverse oudere besturingssystemen die draaien op IBM's mainframehardware.

IBM heeft afgelopen zomer de nieuwste generatie van zijn System z-mainframes aangekondigd. Die z12-machines zijn sinds september verkrijgbaar. In de aanloop naar deze nieuwe systemen is IBM's hardwareverkoop ingezakt, schreeft The New York Times al, maar de verwachting is dat dit nu weer aantrekt.

Miljardenbusiness

De mainframeleverancier verdient jaarlijks miljarden aan deze zware machines. De verkoop van de systemen zelf is slechts 4 procent van IBM's inkomsten, maar de totaalomzet ligt veel hoger. Dit is dankzij aanvullende hardware, storage, software en diensten, waarmee mainframes goed zijn voor een kwart van de omzet en bijna de helft van de bedrijfswinst, becijfert The Economist.