Sun heeft een groot probleem. IBM is huiverig geworden voor een overname. Dit is gebeurd na de 'due diligence' fase, waarbij IBM Sun grondig heeft doorgelicht. De potentiële koper is tot de conclusie gekomen dat een overname waarschijnlijk leidt tot diepgaand en langdurig antitrustonderzoek in zowel de VS als Europa. Daar heeft IBM geen zin in. En dus geen interesse meer in Sun, "tegen welke prijs dan ook". Dat melden anonieme bronnen aan CNBC.

Aandeelhouders boos

Eerdere twijfels bij IBM waren aanleiding voor Sun om een bod te weigeren. IBM hield volgens Sun de opties te veel open. Aandeelhouders reageerden furieus op de afwijzing door Sun. Onder die druk gaf de noodlijdende serverleverancier al snel aan de onderhandelingen weer op te starten, maar volgens ingewijden ziet IBM dat nu niet meer zitten.

Door de krachtenbundeling op het gebied van Unix-servers zou de IBM-Sun combinatie een meerderheid van de markt in handen krijgen. Concurrenten als HP en Dell blijven dan ver achter. Door zo'n marktconcentratie slaan de antitrustwaakhonden aan. IBM heeft door de decennia heen al veel te stellen gehad met mededingingsautoriteiten.