Dat meldt de Wall Street Journal op basis van anonieme betrokkenen. Het is nog verre van zeker dat de gesprekken ook daadwerkelijk resulteren in een overname, waarschuwen diezelfde bronnen.

IBM heeft naar verwachting tenminste 6,5 miljard dollar over voor Sun. Dat is een 100 procent premie op de huidige beurskoers van de noodlijdende serverleverancier. De twee bedrijven zijn directe rivalen, al is er sprake van een David en Goliath verhouding.

Overlap

Beide hebben eigen processorplatformen, maken servers en zakelijke software. Beide zijn minder afhankelijk van het dominante besturingsysteem Windows en de dominante chipmaker Intel dan hun concurrenten.

Tevens zetten zowel IBM en Sun flink in op open source-software. Maar allebei zijn ze sterk met Unix-systemen, en daarom kan een mogelijke acquisitie rekenen op speciale aandacht van mededingingsautoriteiten.

In de etalage

Sun Microsystems zit al enige tijd in het verdomhoekje en lijdt verlies. Beleggers hebben goeddeels het vertrouwen verloren dat Sun z'n befaamde onderzoek en innovaties ook succesvol op de markt kan brengen.

De afgelopen maanden heeft het bedrijf zich min of meer in de etalage gezet. Het zou al overnamegesprekken hebben gevoerd met onder meer HP. Die had echter geen interesse, meldt de Wall Street Journal nu.