Er is drie jaar gesleuteld aan de nieuwe generatie x86 servers van IBM. In het oude ontwerp van x86 servers was het geheugen fysiek altijd aan de processor verbonden. Daar is in dertig jaar tijd nooit aan getornd, maar dat hebben de IBM-technici nu doorbroken.

Volgens IBM zou dat de geheugencapaciteit tot zes keer meer schaalbaar maken dan huidige systemen. Daardoor hoeven bedrijven geen nieuwe server aan te schaffen wanneer er extra vraag is naar geheugen. De kosten voor opslag en energie zouden dan ook drastisch omlaag kunnen met de eX5. Er zijn met de nieuwe systemen ook betere virtualisatiemogelijkheden, aldus IBM.

De servers zijn bedoeld voor datacenters voor ondernemingen van enterprisegrootte en worden later dit jaar op de markt gezet. De eX5 servers maken gebruik van de acht kernen tellende Intel Nehalem-EX processor die eerdaags uitkomt.

IBM gaat drie nieuwe eX5 systemen uitbrengen, een twee sockets- en een vier sockets-rackmount server en daarnaast een blade server. De prijzen van de servers zijn nog niet bekend.

Bron: Techworld