De boodschap was duidelijk, IBM heeft grootse plannen. Deze presentatie is nog maar één van de vele die gaan volgen in 2010. Het draait uiteindelijk allemaal om de campagne Smarter Planet. Ze willen buiten het datacentrum gaan en de ‘wereld in trekken'. Zo gaat IBM slimmere technologieën aanwenden om diverse maatschappelijke problemen op te lossen. Van de zorgsector tot het datacenter, als de bestaande systemen beter communiceren en nieuwe technologie op de juiste manier wordt ingezet, dan kan een dijkdoorbraak als in Wilnis bijvoorbeeld voorkomen worden.

Maar genoeg daarover. Techworld sprak met Ross Mauri over wat interessant is om te weten voor de systeembeheerder. Het basisidee van Power7 is dat hij 4 keer zo weinig energie slurpt, 2 keer zo krachtig is, en toch even duur is als voorgaande processors. Er is berekend dat er in 2011 het tienvoudige aan data op de planeet rondzwermt als in 2007. Dat vraagt om krachtige systemen, maar dus ook om energie efficiëntie om financiële en milieutechnische redenen. De grootste selling points van de Power7 technologie zijn in basis dan ook dat de cost/performance ratio erg goed is en daarnaast dat het enorm zuinig is met energie. Zo kan het systeem onder andere LPARs laten hybernaten.

Wat ook interessant is, Power7 systemen kunnen straks live gepartititioneerd worden en bijvoorbeeld 'gehotswapped'. Dus geen weekenden of nachten doorhalen meer in de toekomst voor systeembeheerders, maar gewoon overdag als iedereen aan het werk is een ‘boekje’ processors uitpluggen en een setje andere ervoor in de plaats. Migratie van een werkend proces is mogelijk en systemen kunnen on the fly gemaakt worden, terwijl er gewoon doorgewerkt wordt. Een andere interessante ontwikkeling is dat meer management taken geautomatiseerd zijn in het Power7 systeem en dat er geen aparte cursus nodig is om Power7 te beheren volgens Ross Mauri. De management tools werken in grote lijnen hetzelfde als bij Power6. De focus ligt aan de andere kant in elk geval wel op het verder verbeteren van de management software.

Samen met de Power7 processor kondigde IBM ook een aantal nieuwe Power systemen aan. De 4 besproken systemen zijn bedoeld voor middelgrote tot enterprise niveau ondernemingen.

- De Power 750 Express is een server voor het middelgrote bedrijf heeft een Energy Star certificatie en heeft vier keer zoveel capaciteit als de voorganger Power 750 Express. Hij is 3 keer energie efficiënter als bijvoorbeeld een Sun SPARC Enterprise T5440.

- De Power 755 heeft 32 Power7 cores is erg energie-efficiënt. Hij is voornamelijk bedoeld voor complexe analytische berekeningen.

- De Power 770 is een grote jongen voor enterprise ondernemingen, heeft maximaal 64 Power7 cores die per stuk hogere performance hebben dan een Power 6 core en gebruikt tot 70% minder energie dan een Power 570 systeem met hetzelfde aantal cores.

- De Power 780 is de krachtigste nieuwe high-end server van IBM. Hij is schaalbaar tot 64 Power7 cpu’s en dat is iets waar je wel een tijdje mee vooruit kunt. Een nieuwe optie bij de 780 is de TurboCore workload optimizing mode, wat handig is voor het maximaliseren van per core database performance.

De mid-range Power 750 Express en 755 staan voor 19 februari op de planning en de high-end Power 770 en 780 voor 16 maart. Ook is het mogelijk om Power 570 en 595 systemen te upgraden met Power7 processors en Ross Mauri kondigde ook nog aan dat er entry level systemen komen voor de wat kleinere bedrijven. Bron: Techworld