De processor is de grote concurrent van Intel’s nieuwe Itanium processor met de codenaam Tukwila, die plaats biedt aan grofweg 2 miljard transistors. Morgen presenteert IBM het monsterlijke chipje voor de pers in London.

Belangrijkste Specs

De 45 nanometer processor geeft ruimte aan 1.2 miljard transistors en heeft 32 MB L3 Cache dat geïmplementeerd is in embedded eDRAM. eDRAM is weliswaar trager dan SRAM, maar de grap is dat het een stuk dichter bij de cores zit. Dit feit kan nog wel eens belangrijker zijn dan de upgrade van het aantal cores zelf.

Het effect dat deze L3 cache design heeft, is tweeledig. Allereerst is de latency tussen de cores en de L3 memory 6 keer lager in vergelijking tot de voorganger. Dit zegt althans Scott Handy, vice president van worldwide strategy and marketing voor Power Systems. Het tweede grote voordeel hiervan is dat de L3 Cache minder ruimte inneemt, waardoor er 8 cores op de processor passen. Meer tech info daarover is hier te vinden.

Verder heeft IBM’s nieuwe paradepaardje twee dual-channel DDR3 memory controllers die 100 GB per seconde aan constante bandbreedte per chip aankunnen. Nieuwe features zijn er ook, waaronder Intelligent Threads en Active Memory Expansion. Scott Handy claimt dat de traagste versie van Power7 core (3 GHz) sneller is dan een 5 GHz Power6 core. Bron: Techworld