De Consumentenbond krijgt al bijna twee maanden veel klachten binnen over de Galaxy II en Galaxy Note nadat deze een upgrade kregen naar Android 4. Aanvankelijk leken de problemen opgelost te zijn na een nieuwe update van Samsung op 18 mei, maar sindsdien zijn er toch weer meer dan honderd klachten binnengekomen. Dat maakt het totaal aantal klachten op meer dan 500.

Bond gaat om tafel met Samsung

De Consumentenbond gaat nu opnieuw in overleg met Samsung, zegt woordvoerder Babs van der Staak in antwoord op vragen van Webwereld. De klachten variëren van een snel leeg lopende batterij bij de Galaxy SII tot kuren in het functioneren van de Galaxy Note. Ook zou het toetsenbord in enkele gevallen niet goed werken. Volgens de Consumentenbond gaat het vaak om toestellen die nog geen jaar oud zijn.

Aanvankelijk, na de eerste golf aan klachten, adviseerde de Consumentenbond de getroffen Samsungklanten terug te gaan naar de winkel waar de smartphone of mini-tablet is gekocht. “Volgens de wet is de winkel die het product verkoopt, de eerst aansprakelijke in het geval van defecten en klachten", zegt Van der Staak.

Klachten over winkels

Dat advies is ook nu nog van kracht, maar de bond wil Samsung nu ook rechtstreeks om opheldering vragen. Mochten klanten niet naar tevredenheid worden geholpen door de winkelier, kan een nieuwe klacht worden ingediend op klachtenkompas.nl, zegt de Consumentenbond.

De eerste klachten deden zich eind april en begin mei voor. Op de website van de Consumentenbond zijn al meer dan 600 reacties geplaatst van gedupeerde consumenten. Samsung heeft na die eerste klachten de nieuwe update naar Android Ice Cream Sandwich offline gehaald en enkele weken later een nieuwe versie aangeboden. Daarmee blijken dus niet alle problemen opgelost.