De heftige storingen bij ING de afgelopen weken zijn aanleiding om de ICT-architectuur van de bank overhoop te gooien. Het belangrijkste doel hierbij is een verregaande 'technische scheiding' van de drie digitale pilaren waarop ING leunt: Mijn ING, de mobiele app en iDeal. Dat zegt de CIO van de bank, Ron van Kemenade, in een conference call met journalisten.

Dagenlang verstoringen

Eind januari en begin februari werd ING getroffen door ten minste vier grote storingen, waardoor de digitale dienstverlening urenlang plat lag en nog dagenlang sputterde. Twee storingen hadden als oorzaak een puur menselijke fout. Wijzigingen werden, ondanks uitgebreid testen, in de productieomgeving verkeerd uitgevoerd, eerst in het betaalsysteem, een dag later op de firewall.

De derde storing betrof een geautomatiseerd script dat geheugen toewijst, de zogenaamde 'zoning' van de database. Door een bijzondere, unieke situatie blokkeerde het script beide kanalen voor lezen en schrijven van de disks, legt Van Kemenade uit. Naderhand zijn meerdere ongenoemde leveranciers gevraagd naar dit probleem te kijken. Van Kemenade kan niet zeggen of het een algemene bug betreft: "Dat is nog een open vraag die de leveranciers moeten beantwoorden."

Scheiding van diensten

De huidige systemen zijn weliswaar nagenoeg redundant uitgevoerd, maar hebben dezelfde backend voor zowel internetbankieren via Mijn ING, mobiel bankieren via de app en de online betaaldienst iDeal. Voor klanten zijn de desktop- en mobiele versie alternatieven, dus is het logisch om deze systemen dan ook zoveel mogelijk te scheiden. Als er een storing is bij de een, is de ander wel nog maximaal beschikbaar.

Deze operatie zal de komende maanden worden uitgevoerd. ING wil niet kwijt wat dit gaat kosten, maar de bank investeert sowieso tientallen miljoenen in ICT-systemen op jaarbasis. Volgens Van Kemenade zijn 'enkele tientallen klanten' weggegaan bij de bank naar aanleiding van de storingen. ING is bereid geleden schade van particulieren en bedrijven te vergoeden, maar zal elke claim apart bekijken en beoordelen.

ING heeft circa 9 miljoen Nederlandse rekeninghouders, van wie 4 miljoen gebruik maken van internetbankieren.