Concreet gaat het om een douaneheffing van 14 procent op lcd-schermen die groter zijn dan 19 inch. De mogelijke kosten voor de industrie, de winkeliers en de gebruikers lopen in de miljoenen, zo stelt ICT-Office. In een brief aan staatssecretaris Wijn pleit de belangenorganisatie voor een nultarief voor de import van alle lcd-monitoren.

De organisatie wijst op de zogeheten Information Technology Agreement (ITA), waarin is vastgelegd dat per 1 januari 2000 geen heffingen meer worden geheven op computerproducten. Producten die hoofdzakelijk als computertoepassing worden gebruikt, vallen hieronder.

De Europese Commissie wil nu echter lcd-schermen, die voor meer dan alleen computertoepassingen kunnen worden gebruikt, extra belasten. "Hierbij gaat de Commissie volledig voorbij aan het principe van de ITA, waarin hoofdzakelijk gebruik als criterium geldt", aldus ICT-Office. "Duidelijk is dat vrijwel alle LCD-monitoren als computerscherm worden gekocht en gebruikt." De bezwaren richten zich overigens niet op de heffing op lcd-televisies en televisies met plasmaschermen.

In plaats van het stimuleren van innovatie worden zo nieuwe ontwikkelingen afgeremd, zo besluit de belangenclub.

Bron: Techworld