Het voorzichtige herstel wordt voorspelt door Gartner. Dat onderzoeksbureau zet zijn nieuwste voorspellingen uiteen op het eigen Symposium/ITxpo, aanstaande donderdag. In een vooruitblik op die dag zegt Peter Sondergaard, senior vice-president en wereldwijd onderzoekschef, dat het tot 2012 duurt voordat de markt weer het uitgavenniveau van 2008 heeft bereikt. In 2010 komt de markt langzaam weer op gang. Met name de grotere bedrijven houden dan nog de hand op de knip. In 2011 komt er wat meer verbetering.

Software en services voorop

De hardwaremarkt heeft de hardste klappen gekregen. De uitgaven op dat gebied zijn dit jaar met 16,5 procent gedaald, zegt Sondergaard. In 2010 zullen de uitgaven aan hardware ongeveer gelijk blijven aan dit jaar. De telecommarkt, die dit jaar met 4 procent daalde, groeit volgend jaar met 3,2 procent. Services groeien volgend jaar relatief veel, met 4,5 procent, terwijl de softwareuitgaven met 4,8 procent zullen groeien.

Gartner doet ook enkele aanbevelingen aan bedrijven over de budgetten voor volgend jaar. Zo zegt het onderzoeksbureau dat er een verschuiving nodig is van investeringen in hard- en software naar het inkopen van diensten, via Software-as-a-Service. Daardoor zijn kosten flexibel in de hand te houden.

Hardwarerisico

Daarnaast is het wel zo dat door het uitstellen van vervanging van de huidige hardware, dat ook nog in 2010 zal gebeuren, er kosten bijkomen doordat sommige hardware slechter gaat functioneren. Volgens Sondergaard zouden er in 2011 10 procent van alle servers wereldwijd allang al moeten zijn vervangen. Dat is een risico op uitval, zegt Somndergaard.

Als derde trend ziet hij dat ict-afdelingen moeten leren om business cases te maken voor elke investeringsbeslissing. Voor volgend jaar ziet Gartner nog steeds dezelfde technologieën die de ict-wereld zullen domineren: business intelligence, virtualisatie en social media.

Bron: Channelworld.