De wetenschappers bij het ver vooruitkijkende Palo Alto Research Center waren hun tijd echt ver vooruit. Het los van printerfabrikant Xerox opererende lab richtte zich op zweverige zaken zoals bijvoorbeeld computers voor persoonlijk gebruik, in een tijd dat een enkele machine een kamer in beslag nam.

Mobiel, tablet

Andere futuristische fratsen waar de wetenschappers mee kwamen, waren draagbare computers die niet slechts te verplaatsen zijn, maar ook echt mobiel te gebruiken. Ook een persoonlijke digitale assistent (PDA, of tegenwoordig tablet) is bedacht in PARC. Die PDA was toen al geïntegreerd in de noviteit van een bedrijfsnetwerk, wat dan overal verbindingen voor computers biedt.

Ja, Xerox PARC is zelfs de bakermat van het idee van een netwerk dat computers met elkaar verbindt, én van de goedkope netwerktechnologie Ethernet. De muis is eveneens ontstaan in dit onderzoekslab en is naast de laserprinter een van de weinige PARC-vindingen die eigenaar Xerox op de markt heeft gebracht.

Apple, Microsoft

Veel van de ideeën en uitvindingen waar de wetenschappers daar begin jaren zeventig mee kwamen, waren namelijk of te duur, of werden miskend. Hun tijd ver vooruit; letterlijk. Overigens is een piepjonge Steve Jobs eind jaren zeventig op bezoek geweest bij PARC en flink geïnspireerd door de daar gekoesterde onderzoeksprojecten. Wat later ook een jonge Bill Gates weer heeft geholpen.

Persoonlijke computers, met een grafische interface voor de gebruiker die het bedient met een muis. De notie van WYSIWYG (what you see is what you get) voor weergave en exact daarmee overeenkomende afdrukken van documenten. Plus object georiënteerde programmeeromgevingen, met copy-paste mogelijkheden. En natuurlijk universele, goedkope en schaalbare netwerken. Allemaal te danken aan Xerox PARC.