Marktvorser IDC voorspelt dat deze opkomende markt in 2011 goed is voor een omzet van 715 miljoen dollar. Dat zou betekenen dat de groei tussen 2006 en 2011 uitkomt op 33,3 procent. Volgens IDC zijn het vooral de consumenten en kleine bedrijven die gretig aan de slag gaan met online back-up. Middelgrote en grote bedrijven haken later aan.

Noord-Amerika zal in eerste instantie nog de helft van de markt voor zijn rekening nemen, maar andere regio’s zullen snel terreinwinst boeken. IDC schat dat het aandeel van Europa aanvankelijk tussen de vijftien en twintig procent zal bedragen. "Europa loopt nu nog een á twee jaar achter op de Amerikaanse markt", zegt Carla Arend, bij IDC Program Manager European Storage Software & Services. "Naarmate we onder invloed van e-commerce vertrouwd raken met online transacties, zullen we ook meer online opslag zien."

Een duidelijk verschil met de Verenigde Staten is dat er in Europa nog geen duidelijke marktleider is opgestaan. Arend: "Met name de grote telco's zoals BT en KPN zullen een rol gaan spelen. Zij hebben de breedbandverbindingen al liggen en kunnen daar gegevensbeveiliging aan toevoegen. Ook in de Verenigde Staten is een belangrijke rol weggelegd voor grote telco's." Daarnaast noemt Arend specialistische bedrijven als NovaStor en Symantec, dat zich binnenkort gaat bezighouden met online back-up.

Arend verwacht dat de rol van traditionele netwerkfabrikanten zoals IBM kleiner zal zijn. "IBM richt zich vooral op de grotere bedrijven, maar het zullen toch vooral de kleine en middelgrote bedrijven zijn die hun gegevens online gaan back-uppen."

IDC verwacht dat de groei van de markt voor online back-updiensten in 2010 gaat afremmen. Volgens de marktvorser komt dit door een consolidatie en dalende prijzen. Ook zal online back-up steeds vaker standaard worden ingebouwd in andere webgebaseerde diensten.

Bron: Techworld