Intel heeft al bekend gemaakt dat deze nieuwe chip voor high-end desktops (codenaam ‘Nehalem’) Core i7 zal heten. Core is de productnaam, zoals Pentium dat vroeger was, en i7 betreft het type processor (gevolgd door een modelnummer).

Nehalem is een nieuwe processorarchitectuur en biedt een aantal interessante verbeteringen. Zo belooft Intel een flinke prestatiewinst en tegelijkertijd een bijzonder laag energieverbruik. Dat laatste wordt onder andere bereikt door individuele processorkernen uit te schakelen wanneer ze niet gebruikt worden (door middel van zogenoemde ‘Power Gates’, waarbij minimaal stroom gelekt wordt zodat het verbruik nagenoeg 0 watt is). Processorkernen kunnen bovendien onafhankelijk van elkaar op verschillende voltages en kloksnelheden draaien.

Wanneer slechts één core wordt gebruikt, worden de overige uitgeschakeld. Die ene overgebleven actieve core wordt automatisch overgeklokt, zodat er sprake is van prestatiewinst in singlethread-applicaties. Dit noemt Intel de ‘Turbo mode’.

Comeback HyperThreading

Met de introductie van de i7-processor is HyperThreading-technologie weer terug van weggeweest. Een quad-core Nehalem-cpu zal zodoende over acht verschillende threads beschikken. Nieuw is ook dat de chips een ingebouwde geheugencontroller hebben, exclusief voor gebruik met DDR3-geheugen. Andere specificaties zijn: 8 MB gedeeld cachegeheugen, PCI Express 2.0 en SSE 4.2-instructies. Over het algemeen wordt een prestatiewinst van 20 tot 30 procent verwacht, in vergelijking met de Core 2 Duo (codenaam Penryn).

Beschikbaarheid

De i7 Nehalem-chips worden in het vierde kwartaal van dit jaar verwacht, samen met de bijbehorende X58-chipset. Nehalem wordt volgens het 45nm-productieproces geproduceerd. Begin 2010 volgt een ‘die-shrink’ naar 32 nanometer (codenaam Westmere). Een versie met acht kernen staat voor de tweede helft van 2009 op de planning en een prototype werd al getoond op IDF. Prijzen zijn officieel nog niet bekend gemaakt, maar volgens uitgelekte gegevens zou de goedkoopste variant (Core i7-800, 2,66 GHz) 284 dollar gaan kosten (bij eenheden van 1000 stuks). De snellere varianten hebben een beduidend hoger prijskaartje.

Bron: Computer!Totaal Bron: Techworld