De 45-nm Dunnington heeft drie 'dual-core segmenten', 1,9 miljard transistors, 16 MB L3 cache en 3 MB aan L2-cache per twee kernen. De processor kan in een server tegelijk worden gebruikt worden met zijn voorganger, de Xeon 7300 Tigerton.

De nieuwe serverprocessor wordt op 17 september in Europa gelanceerd. De eerste versie die beschikbaar komt, is de Xeon X7460 met een maximale kloksnelheid van 2,66 GHz. De quad-core X7350, het topmodel uit de huidige Tigerton-reeks, heeft overigens een kloksnelheid van 2,93 GHz.

Dunnington is de laatste processor die zal worden toegevoegd aan de Penryn-reeks van 45 nm-processors. Met Nehalem, die in het vierde kwartaal van dit in productie gaat, staat de volgende generatie serverprocessors al in de startblokken. Het gaat om een compleet nieuwe architectuur met twee, vier of acht kernen en een schaalbaarheid tot 32 threats.

Tijdens IDF werd bekend dat in de tweede helft van 2009 de 8-kernige Nehalem EX voor multi-processor servers in productie gaat. De Dunnington die is bedoeld voor servers met vier sockets krijgt daarmee al een opvolger. Eveneens in de tweede helft van 2009 komen ‘Havendale’ en ‘Lynnfield’ voor de desktop en ‘Auburndale’ en ‘Clarksfield’ voor mobiele apparaten op de markt.

Bron: Techworld