Pat Gelsinger, general manager van Intels Digital Enterprise Group, toonde tijdens zijn keynote de Dunnington die in de tweede helft van dit jaar op de markt moet komen. Het gaat om een 45 nm-serverprocessor met zes kernen en 1,9 miljard transistors. Volgens Gelsinger is de processor specifiek ontworpen voor virtualisatie en heeft dan ook meerdere vormen van Intels Virtualization Technology (VT) aan boord, zoals VT FlexMigration.

Chief Technology Mendel Rosenblum van VMware vergezelde Gelsinger op het IDF_podium om te benadrukken dat Dunnington een ‘virtualisatieprocessor’ is. “Onze Virtual Infrastructure verpakt VM’s zo efficiënt mogelijk en plaatst ze op de hardware. Maar wat als er nieuwe hardware wordt bijgeplaatst?”, vroeg Rosenblum zich af. " Met FlexMigration in combinatie met VMware’s VMmotion kun je nieuwe hardware eruit laten zien als de oude.” Tijdens een demo liet Rosenblum zien hoe je een ‘virtueel systeem’ kunt migreren naar een andere generatie processor.

Penryn compleet

Dunnington is de laatste processor die zal worden toegevoegd aan de Penryn-reeks van 45 nm-processors. Gelsinger wierp alvast een blik vooruit op Nehalem die in het vierde kwartaal van 2008 in productie wordt genomen. Het gaat om een compleet nieuwe architectuur met twee, vier of acht kernen en is schaalbaar tot 32 threats. “Het is een uitstekend product voor high performance computing”, aldus Gelsinger.

High-performance

HPC is volgens Gelsinger een ‘cruciaal’ aandachtsgebied voor Intel. 354 supercomputers uit de Top 500 zijn nu al op Intel gebaseerd. Een nieuwe divisie en samenwerkingen met onder andere SGI en het Chinese Sinopec moeten het aandeel van Intel nog verder vergroten. “Tegen het einde van dit decennium ronden we onze eerste petaflop-computer af. Maar voor bijvoorbeeld het accuraat voorspellen van het weer hebben we een computer nodig die een miljoen keer sneller is. We hebben Moore’s Law dus nog wel even nodig.”

Partner HP tot slotwas tijdens de keynote uitgenodigd om de allereerste lab-demo te geven van Tukwila, een quad-core Itanium-processor met 30 MB ‘on-die’ cache en maar liefst 2 miljard transistors.

Meer later vandaag, onder andere over de nieuwe Mobile Internet Devices met aan boord de nieuwe Atom-processor, Intels SSD-plannen en de technologie ‘Antitheft’.

Bron: Techworld