Ruim tien Aziatische leveranciers presenteren vandaag in Shanghai hun Mobile Internet Devices die aankomende zomer op de Aziatische markt verschijnen. De voor ons bekende namen zijn onder andere Asus, BenQ, Lenovo, Fujitsu, Toshiba, en Panasonic. Gelijktijdig kondigt Intel de beschikbaarheid aan van zijn Centrino Atom-processor die door de chipreus wordt omschreven als ‘Intels eerste MID-platform’.

Qua formaat houdt de MID het ergens tussen een PDA en een Tablet PC (zie ook de foto onder dit artikel). Een MID moet de mobiele gebruiker een ‘rijke internetervaring’ bieden en de gangbare desktopapplicaties ondersteunen. Een ander aspect is de mogelijkheid om altijd en overal een netwerkverbinding op te zetten. Enkele modellen hebben dan ook combinaties van connectiviteitsopties ingebouwd, zoals Wi-Fi, WiMAX en 3G/4G.

Aziatisch speeltje

Voorlopig zal de MID echter een Aziatisch speeltje blijven. De Europese landen moeten nog een half jaartje wachten voordat de eerste MID’s op de markt komen. De Amerikaanse markt volgt waarschijnlijk pas aan het einde van dit jaar.

Volgens Anad Chandrasekher, general manager van Intels Ultra Mobility Group, is het niet verrassend dat Azië een voorsprong neemt op de MID-markt. “Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. China heeft haast met de Olympische Spelen in het vooruitzicht, Zuid-Korea heeft WiBRO en Japan is erg actief op het gebied van 3G. Ik denk dat de eerste MID’s in het derde kwartaal van dit jaar op de Europese markt komen.” Chandrasekher kon echter nog niet meedelen welke bedrijven in Europa een rol gaan spelen. “Maar daar zitten waarschijnlijk geen verrassingen bij.”

Centrino Atom

De Centrino Atom is speciaal gebouwd als motor voor de MID’s en is volgens de leverancier Intels kleinste processor die is gebouwd met ’s werelds kleinste transistors. Met een stroomverbruik van maximaal 3 watt is het ook nog eens Intels zuinigste CPU. Een model met een kloksnelheid van 800MHz kost 45 dollar. Het snelste model haalt 1.8GHz en kost 160 dollar.

Volgens David Perlmutter, general manager van Intel Mobility Group, is de Atom-processor ‘in principe’ krachtig genoeg om Windows Vista te draaien. “Maar dan krijg je niet dezelfde gebruikerservaring als bij een Core 2 Duo. Bovendien moet je je ook afvragen of je Vista op een MID wil draaien.” Windows Mobile, XP en Linux draaien wel probleemloos op een MID.

Zowel het Chinese Asianux als Canonical, het bedrijf achter de populaire Ubuntu Linux distributie, ontwikkelen Linux versies voor de MID. Afgelopen maandag onthulde Adobe al een eerste testversie van zijn AIR platform voor Linux. AIR moet online applicaties mogelijk maken die zowel met als zonder internetverbinding functioneren. De aanstaande Linux versie moet ervoor zorgen dat AIR applicaties niet alleen op Windows en Mac computers draaien, maar ook op MID’s.

Nieuwe mogelijkheden

Analist Rob Enderle van de Enderle Group is erg enthousiast over de komst van de MID’s. “MID’s bieden een ‘opportunity’ die je maar een of twee keer in de tien jaar krijgt. Het is echt een totaal nieuw platform. De kwaliteit van de internetverbinding zal wel cruciaal zijn voor het succes. Belangrijk is waar het apparaat allemaal toegang toe heeft.”

Ook analist Jim McGregor van In-Stat voorspelt een grote markt voor de MID. “In 2012 zullen 2 miljard MID’s op de markt zijn. Dat succes zal ook zorgen voor een grote verscheidenheid aan MID’s. Wel zal nog veel afhangen van de diensten en de services die voor de MID op de markt worden gebracht en van hoe de producten op de markt worden gezet.”

Bron: Techworld