Dit melden twee bloggers op Chris' Repository of Knowledge en AeroXperience. Het gaat om de 7048 build van Windows 7, die niet is uitgebracht voor het publiek, maar die met een beetje goed zoeken wel illegaal is te vinden op internet. Daar blijkt nu dus een optie in te zitten die IE8 van het systeem haalt.

Op beide sites staat een screenshot met 'Windows Features', met duidelijk in zicht een vakje voor Internet Explorer waaruit je het vinkje kunt weghalen. Haal je dat vinkje weg, zo blijkt uit wat de bloggers schrijven, dan worden alle verwijzingen naar IE uit het besturingssysteem gehaald. Daar is wel een heel stappenplan voor nodig en twee reboots, maar dan is er ook geen IE meer te zien.

Overigens wordt alleen iexplore.exe verwijderd en staan alle IE8 componenten nog steeds op het systeem, zeggen de bloggers. Chris123NT van Chris' Repository of Knowledgde hoopt dat daar nog voor wordt gezorgd in een volgende build. Maar waarschijnlijk wordt niet alles gewist omdat ook andere delen van Windows steunen op de rendering engine van IE.

Het is natuurlijk nog te vroeg om te speculeren of deze stap van Microsoft de EU tevreden zal stellen. Bovendien weten we niet wat voor build het is, aangezien Microsoft zelf geen commentaar geeft. Het is in ieder geval duidelijk dat Microsoft de mogelijkheden aan het onderzoeken is om IE te verwijderen uit Windows. Maar alleen IE verwijderen kon wel eens onvoldoende zijn. Misschien moet Microsoft ook nog andere browsers aan gaan bieden en die andere browsers zijn door geen van beide bloggers gesignaleerd.

Overigens kan Microsoft wel opgelucht ademhalen in de andere anti-trust zaak van de EU waarin het bedrijf in 2004 werd veroordeeld tot een hoge boete. Sindsdien wordt Microsoft op de voet gevolgd door Neil Barrett, in opdracht van de EU. De EU heeft gisteren verklaard dat Microsoft zijn leven heeft gebeterd, zodat de Microsoft niet meer full-time hoeft te worden gevolgd. Maar Microsoft moet wel doorgaan met interoperabiliteit te verzorgen.

Bron: Techworld