Toen is de IE 8 Blocker Toolkit beschikbaar gekomen, die voorkomt dat de nieuwste telg van de marktleider voor browsers via Windows Update, Microsoft Update of Automatic Updates wordt opgewaardeerd. Daarmee wordt beheerders de tijd gegund om de nodige tests uit te voeren, voordat IE 8 wordt uitgerold over de verschillende werkstations.

De toolkit kan op twee manieren worden ingezet. Het kan een aanpassing aanbrengen in het register, of het kan een template aanmaken waarin de Group Policy zo wordt aangepast dat de update naar IE8 niet direct wordt toegepast als hij beschikbaar komt. Omgevingen met een pakket voor updatebeheer (het blog van Microsoft noemt Windows Server Update Services en Systems Management Server 2003 als voorbeelden) hebben de blocker niet nodig.

Gewoonlijk duurt het na het uitkomen van de Blocker Toolkit niet heel lang meer voordat Microsoft de betreffende versie op de markt brengt. In 2006 zat er een gaatje van drie maanden tussen de toolkit en de nieuwe browser. De IE8 Blocker Toolkit is hier te downloaden. Bron: Techworld