Dat meldt het IE8-team op hun blog. Eerder maakte het team juist bekend dat de IE7-modus standaard zou aanstaan, om betere terugwaartse compatibiliteit te waarborgen voor oude websites, gebouwd voor IE. Dit tot grote verontwaardiging van webontwikkelaars, omdat IE8 zich dan nog steeds niet aan algemene webstandaarden zou houden.

IE8 team gaat nu overstag met het inzicht dat 'het zoveel mogelijk voldoen aan webstandaarden een goed zaak is'. "IE8's verstekwaarde (default) is een demonstratie van de interoperabiliteitsprincipes in actie", aldus Dean Hachamovitch, General Manager van Internet Explorer.

Dreigend Brussels onderzoek

De wijziging is duidelijk ingegeven door de dreiging van het nieuwe Europese antitrustonderzoek naar het in Windows inbakken van Internet Explorer en het afwijken van webstandaarden door de browser. Dat onderzoek is ingezet na formele klachten van de Noorse browserbouwer Opera ASA.

Hachamovitch schrijft dan ook: "Hoewel we niet geloven dat er enigerlei juridische vereisten het gebruik van een bepaalde weergavemodus in een browser dicteren, is met deze stap dit vraagstuk geen mogelijke juridische of reglementaire kwestie meer."

In de IE8 blogposting en het bijbehorende persbericht maakt Microsoft daarom ook een expliciete connectie met haar recente aankondiging om specificaties en api's van haar belangrijkste producten vrij te geven.

Ontwikkelaars blij

Helaas voor Hachamovitch en Microsoft kijkt Brussel vooral naar praktijken uit het verleden en niet naar beloftes voor de toekomst, zo liet Neelie Kroes onlangs nog schamperend weten.

Webontwikkelaars reageren onder de blogposting in elk geval verheugd op de omhelzing van webstandaarden in IE8, al wordt er uiteraard ook geklaagd 'dat dat al jaren geleden had moeten gebeuren'.

Bron: Webwereld Bron: Techworld