Volgens Igels strategisch marketing director Steve Yeo hebben de producenten van thin clients tot nu toe altijd apparaten gebouwd die specifiek op een softwareplatform waren gericht, zoals Citrix ICA of Microsoft RDP. Bovendien moesten ze voor elk apparaat weer aparte images maken.

Zelf moet Igel nog zo’n zestig images ondersteunen voor oudere apparaten. Dat is nogal ineffectief, aldus Yeo. Daarom heeft Igel bedacht dat het per softwareplatform maar één image biedt, waarin functionaliteit in- en uitgeschakeld kan worden, al naar gelang de klant meer of minder betaalt.

Switches

Om deze images te maken is er veel werk gaan zitten in het ontwikkelen van software switches, waarmee de diensten aan- en uitgezet kunnen worden via een licence key. Nu kunnen met een enkel image drie verschillende sets aan features worden ondersteund, die door het bedrijf simpel ‘entry’, ‘standard’ en ‘advanced’ worden genoemd. Met dit systeem kan er dus bijvoorbeeld snel worden overgeschakeld van het ene pakket naar het andere, zonder dat er andere software hoeft te worden geïnstalleerd op de server.

Overigens moeten er waarschijnlijk nog steeds nieuwe images geïnstalleerd worden als er upgrades zijn voor de verschillende programma’s. Een nieuwe Firefox kun je bijvoorbeeld niet zomaar in een image zetten.

Het entry pakket ondersteunt ICA, RDP, Java en printen. De standaardversie voegt daar een internetconnectie, VPN toegang, virtualisatie en terminal emulatie aan toe. Met een upgrade naar advanced krijgt de klant er bijvoorbeeld ook nog VoIP bij, al is dat alleen weggelegd voor Linux.

Hardware

Samen met deze software heeft Igel vier bijpassende hardwareplatforms geïntroduceerd. Op de goedkoopste kan de advanced feature set niet draaien. Aan het highend platform kunnen vier beeldschermen worden gehangen en het is gemaakt voor veeleisende grafische omgevingen.

Volgens Karel van Baalen van Tweco-IT heeft Igel op dit moment wereldwijd 130.000 thin clients verkocht. Daarvan draait 82 procent Linux. Linux heeft een veel kleiner image en heeft meer configuratiemogelijkheden dan Windows CE en embedded. Dat is erg prettig voor de beheerder. Op Windows kun je weer lokaal software installeren. “Het ligt er maar precies aan wat een bedrijf wil”, zegt Van Baalen. Bron: Techworld